Vijver van Patrick Vos

Patrick Vos

Begin 2007 besloot ik om aan een vijver te beginnen. Ben begonnen met uitgraven van het gat voor de vijver, en het zand wat daaruit kwam, erachter gestort om een ophoging te maken voor de waterloop. Heb alles helemaal zelf gedaan, alleen heeft Patrick toen de laatste schoppen zand eruit gehaald want dat kreeg ik niet omhoog. Voor in de waterloop had Patrick enkele lagen vijverfolie aan elkaar gekit. Daarna alles opgebouwd met maaskeien. Op de bodem ligt een laag lavastenen, kleine stukjes.

De vijver was in het begin een grote plas “erwtensoep” zo groen. Toen we terug kwamen van een weekendje weg met gezin, zaten er al vissen in het groen water, een verrassing van mijn zus. Toen de vijver eenmaal helder was, is dit altijd zo gebleven, een echt klare vijver.

Ik doe er niet veel aan qua onderhoud, en blijft mooi. Ondertussen in de jaren erna nog van alles veranderd. Zo is de waterloop wat veranderd, liep deze eerst vrij recht, nu zit er dus een waterval bij. Wilde heel graag een hogere waterval erbij maken. Dit hebben Patrick en ik twee jaar geleden gemaakt. Het stukje tuin daarachter is inmiddels beplant met planten waar vlinders op af komen, een soort vlindertuintje dus. Dit heeft voor mij een speciale betekenis, daar het opgedragen is aan enkele dierbare gestorven vrienden.

De maaskeien rondom de vijver en waterloop liggen niet in cement. Dit wilde ik eigenlijk bewust niet, zodat ik altijd nog veranderingen kan aanbrengen. Het nadeel is wel dat er nu best wel wat stenen op de bodem liggen, die door trillingen tijdens de werkzaamheden van de A73 tunnel, naar beneden gevallen zijn.

Ieder voorjaar zit mijn vijver vol met kikkerdril en dus ook heel wat kikkervisjes, een genot om te zien. Ook heb ik er twee “blaaskaken” inzitten. Twee aparte groene kikkers, met bruine poten. ( kruising pad / kikker misschien?) Ze laten zich in voorjaar geregeld horen. Ook kan ik er echt van genieten, als je ziet wat er een dieren komen drinken in en aan de vijver en waterloop, van wesp tot vogel. Die laatste heb ik niet zo graag, tenminste die grotere niet, want zij zijn het die dan weer stenen van mijn waterloop afstoten, en ik weer alles goed moet leggen.

Maar ach, zo blijf je lekker bezig met een mooie hobby.